cazwa.punt.nl
Season of Love en Midwinter
En er is weer een gingerbread paartje geboren. Het patroon stond in de Just Cross Stitch van juli 2010, hierin stonden een paar kerstornamentjes. Nu maakte ik er geen ornamentje van maar weer een klein kussentje. Het patroon heet Season of Love en is van Country Cottage Needleworks.

Borduurstof: 28 ct jobelan (in thee geverfd)
Garen: Victorian Motto Sampler Shoppe (Green A, Red C, Dark gold) en DMC (wit en donkerbruin)


En ook deze mag weer in het mandje met de kerstkussentjes. Inmiddels heb ik nog 2 patroontjes klaar liggen met gingerbreads die dolgraag plaats zouden willen nemen in die gezellige mand. Maar zo meteen eerst koekjes bakken om Yule vanavond te vieren.

 
~~~~~~~~
 
 
 
Yule, ook wel Midwinter, Joel of winterzonnewende genaamd, valt op 21 December.
Met de zonnewende vieren we de terugkomst van het licht en wordt het jaarwiel weer op gang gebracht. Het is een goede tijd om wensen te doen voor het nieuwe jaar.
Deze dag heeft de langste Nacht van het jaar. Na deze lange nacht, zullen de dagen weer langer worden.. dus vieren we de terugkeer van het licht. Daarom wordt dit jaarfeest ook wel het Lichtfeest genoemd.
 
Het is een tijd van bezinning...loslaten en opnieuw beginnen...opnieuw geboren worden...het licht aanschouwen. Het is dan tijd om terug te kijken op de zegeningen van het afgelopen jaar en dit te vieren met vrienden en familie. Deze dag is de eerste, officiële dag van de winter. Het is een feest van vrede.
Het is de tijd van inspiratie, vooruitblikken en uitgelatenheid. De moedergodin geeft geboorte aan het zonnekind en aan hoop, omdat er weer nieuw licht is geboren.
 

 
Wat kun je doen om het te vieren?

* versier je huis of altaar met hulst, klimop en maretak (je kent het wel als mistletoe)
* heel vroeg opstaan om het eerste licht van de zon te begroeten
* steek een Joelblok aan (niet in huis, tenzij je een open haard hebt) of zet op een goed stevige  stronk een aantal kaarsen om wensen te doen.
* kleuren voor Yule zijn: wit, groen en rood.

Gebruiken voor Yule
Met Yule werden vanouds grote vuren aangestoken. Ten dele is dat om de terugkeer van het licht te vieren, maar vuur heeft ook een transformerende werking. Het vuur heeft de vonk van het goddelijke in zich, de vonk die elk jaar opnieuw na de winter Moeder Aarde zal bevruchten. Daarom werd met Yule een groot blok (eiken)hout verbrand, het Yuleblok. De kleuren die gebruikt worden zijn rood en groen.
De meeste huidige christelijke kerst gebruiken, komen voort uit de oude gebruiken van de Yule viering, zoals de kerstboom en de kleuren rood en groen. Ook de linten waren al bekend bij onze voorvaderen. De as wordt bewaard en werd met Imbolc over de akkers gestrooid.
Het vuur vernietigt de vruchtbaarheid van de eik niet, maar transformeert en verjongt deze groeikracht om ook in het nieuwe voorjaar weer de vegetatie te laten groeien. Omdat wij niet allemaal een akker hebben kun je de as ook in je tuin strooien met Imbolc.
 


Het maken van een Yuleblok:
Neem een blok eiken, es of den en maak de onderkant vlak zodat hij goed stevig ligt. Boor 3 gaten in de bovenkant, groot genoeg om er een kaars in te plaatsen.
Dan kun je het blok nog versieren met bijvoorbeeld dennenappels, hulst, mos, bladeren.
 
Voorbeeld van een Yule blok  (wij nemen ipv de 1e rood kaars een witte kaars)

 
Zo gebruiken wij het Yuleblok:

Je kunt de kaarsen op het Yuleblok tijdens je viering aansteken en dan de wensen uitspreken die je in gedachte hebt om het nieuwe jaar in te gaan.

Bij het aansteken van de 1e kaars spreek je je wens uit voor jezelf.
Bij het aansteken van de 2e kaars spreek je een wens uit voor je dierbaren.
Bij het aansteken van de 3e kaars spreek je een wens uit voor de wereld.

Na de viering verbranden wij onze Yuleblokken in de vuurkuil in de tuin om zo onze wensen nog meer kracht mee te geven en om het licht te vieren. De as gaan we bewaren tot Imbolc.

 
Het maken van een elfentak:

Met Yule komen de elfen in vrede en vriendschap naar ons toe, met stemmen waarin de door herinneringen uit verre tijden voortgebrachte dromen en voorzeggingen weerklinken. We doen een beroep op de elfen om ons de toekomst te helpen vinden.
De hele winter wachten we op de betoverende aanwezigheid van de elfen en met Yule zijn ze er dan.
Om een elfentak te maken, neem je een tak en bekleed die met zilverfolie (ik gebruikt normaal altijd natuurlijke materialen maar met zilver is dit wat moeilijk). je kunt er zilveren klokjes aanhangen met zilveren koordjes en nog een sierlijk lint.
Wanneer krachten vibreren geven ze licht af. Bellen of klokjes zijn boodschappen van licht en geluid, die ons door de elfen worden gestuurd. De belletjes zorgen er ook voor dat kwade geesten uit de buurt blijven.
Wees bewust van deze natuurwezentjes rond Yule, ze kunnen je helpen als je het even niet meer ziet zitten in deze donkere dagen. 
 
 
 
Iedereen een fijne dag gewenst !!

Reacties

Marianna Bergkamp op 21-12-2010 15:47
O wat heb je dat mooi en grondig uitgelegd! Leuk dat je alle gebruiken ook zo hebt toegelicht! Voor jullie een hele fijne ijnspirerende Yule viering vanavond! Dat jullie wensen uit mogen komen! Blessed Yule!
pauline op 21-12-2010 16:46
Wat zien die gingerbreadkussentjes er leuk uit en wat staat het gezellig in dat mandje zo bij elkaar.
Bedankt voor je uitleg over Yule, straks ga ik het eens uitgebreid na lezen.
fijne dagen,
Gerry op 21-12-2010 20:49
Dank je wel voor je mooie verhaal!
Ik wens jullie een hele warme en liefdevolle Yule.
Gerry
zonnebloemetje op 21-12-2010 21:53
Heel bijzonder om weer eens te lezen hoe het Yule feest is. Je hebt al eens eerder alle feestdagen beschreven op je blog die jullie vieren en ik heb ze altijd met veel interresse en plezier gelezen.
Een hele fijne Yule viering!
Je kussentjes zijn prachtig geworden en je zet ze op een leukemanier bij elkaar. Ik zatme al af te vragenwaar je alles neerzet en/of ophangt :-)
 
Groetjes en fijne feestdagen en een goed 2011! zonnebloemetje
Saskia op 22-12-2010 18:59
Hoi Carin,
 
Wat een leuke kussentjes heb je gemaakt! Ik ben zelf ook dol op gingerbreadmannetjes, dus ik zal eens op zoek gaan naar het juli nummer van Just Cross stitch. Ik vind het stofje dat je gebruikt hebt ook prachtig, maar helaas hebben ze deze niet meer bij Gelrebloem. Kun je mij zeggen hoe deze stofserie heet, dan ga ik eens kijken of die elders nog te krijgen valt.
 
Ik hoop dat je een fijne Yule hebt gehad.

groetjes,
 
Saskia
 

Carin op 22-12-2010 19:40
Saskia ik heb je prive een mail gestuurd :-)
Riet op 22-12-2010 19:50
Carin wat een mooi verhaal van Yule.
Ik hoop dat je een fijne dag hebt gehad.
Dat had je wel nodig na zo'n vervelende uitslag!
Je gingerbreadkussentjes zijn weer leuk geworden.
Fijne feestdagen,
Riet
goof op 23-12-2010 07:26
Zet 'm op vandaag, KANJER!
Gert op 23-12-2010 10:17
Wat een schattige Gingerbreadmannetjes weer. Leuk, zo'n verzameling. Is het nog gelukt met de koekjes bakken? (vind ik zelf altijd erg leuk om te doen) En wat een heldere en mooie uitleg heb je gegeven over Yule.
Jolanda op 23-12-2010 21:30
Hoi Carin,
 
Wat een prachtige, oude gebruiken. Het is zo geweldig dat de natuur er zo'n grote rol in speelt. We raken in deze drukke wereld zo ver van het natuurlijke verwijderd. Dank je wel voor deze fantastische uitleg en de prachtige plaatjes er bij.
Heel fijne dagen en bedankt voor je tip over het quilten van Dear Jane. Quilten is niet mijn sterkste kant, maar ..... het is waarschijnlijk wel de mooiste oplossing om alle blokjes te quilten.
 
 
Annelies op 25-12-2010 00:30
Hallo Carin,
Wat 'n mooi verhaal! En wat bijzonder dat na het vieren van dit feest de uitslag in het ziekenhuis zo is afgelopen! Ik ga op zoek naar je je uitleg over de andere feestdagen.
Carin, wat zijn je gingerbreadpoppetjes enig! Zou je mij ook de naam van de stof kunnen geven. Ga ik ook even op zoek.
fijne kerst!
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl